Tarve toimivammalle ratkaisulle

Olen ns. kolmennen polven koiraharrastaja. Koiranohjaajana ja kilpailijana aloitin, kun olin 12-vuotias. Kasvattajanimen ja ensimmäisen pentueen aika koitti viitisentoista vuotta myöhemmin 1994. Vuosikymmenten aikana on koirien makuualustoina tullut kokeiltua vaikka mitä, ja monien koirareissujen myötä eri alustavaihtoehtojenkin käyttökelpoisuus on tullut testattua.

Aktiivisena harrastajana koirien kanssa on tullut reissattua todella paljon. Matot autossa ja kuljetuskärryssä ovat osoittautuneet kertakäyttötavaraksi – hiekan ja koirankarvojen vuoksi pesukoneeseen niitä ei ole voinut laittaa, joten painepesuri on ollut puhdistukseen ainoa vaihtoehto. Aikansa käyttöä kestettyään matot on joutunut heittämään pois, ja useimmiten melko lyhyen käytön jälkeen.

Samanlainen on ollut synnytyksessä ja pentulaatikossa käytettyjen tekstiilien elinkaari. Aikaisemmin pentulaatikon kuivikkeita ja synnytysalustaa joutui suunnittelemaan yksilöllisesti, nartun käyttäytymisen perusteella – petaako se, repiikö paperit ja peitteet, vai antaako se sille laitettujen vällyjen olla paikoillaan. Synnytyksestä seuraavat viikot ovat työläitä niin emälle, kuin myös kasvattajalle. ”Seurustelun” lisäksi aika pentulaatikon ympärillä kuluu pentujen ruokailun ja siivouksen merkeissä.

Kokemuksista ja tarpeista syntyi toive sellaisesta makuualustasta, joka olisi kestävä ja palvelisi kasvattajan ja aktiivisen koiraharrastajan tarpeissa, ihan kaikenlaisissa olosuhteissa.

Tarjolla ei ollut mitään vastaavaa, joten sellainen oli toteutettava itse. Ensimmäinen patja tehtiin synnytysalustaksi, ja sen avulla synnytykseen ja pentulaatikon siisteyteen liittyvät asiat muuttuivat suorastaan helpoiksi. Myös treeni- ja kisamatkat koirien kanssa sujuivat siistimmin, ja varsinkin pitkillä reissuilla oli helppo pitää koirat ja auto puhtaana, kun kura- ja sadekelien sattuessa koirien jäljet sai putsattua pienellä vaivalla eikä märistä koirista jäänyt hajuakaan jäljelle.

Patja on oikea koiraharrastajan unelma, ja sitä voi lämpimästi suositella.

– Heidi –